Nowoczesne i profesjonalne stacje zmiękczania wody
Stężenie rozpuszczonych w wodzie związków wapnia i magnezu (najczęściej węglanów, ale również siarczanów i chlorków) w bezpośredni sposób wpływa na ogólną twardość wody, która prawie w całym kraju jest niestety zbyt wysoka; dowodem na to z życia codziennego jest wszędzie występujący proces powstawania osadów.
Występowanie twardej wody niesie za sobą wiele negatywnych skutków, począwszy między innymi od zwiększonego zużycia środków zmiękczających, czyszczących i związanego z tym dodatkowego obciążenia środowiska, aż do powstawania kamienia w różnych urządzeniach i instalacjach technicznych, co z kolei skutkuje obniżeniem wydajności, a tym samym zwiększonym zużyciem energii.
Zmiękczanie wody zapobiega powstawaniu kamienia kotłowego w instalacjach wodnych i sprzętach gospodarstwa domowego, zapewnia tym samym wyższą jakość wody dla celów grzewczych, mycia okien, prania (twarda woda powoduje szybsze zużywanie się urządzeń, a 1 mm kamienia na powierzchni grzewczej zwiększa zużycie energii elektrycznej o około 10%). Zmiękczacze wydatnie poprawiają funkcjonowanie urządzeń takich jak: pralki, zmywarki, ekspresy, żelazka itp.
Proces zmiękczania jonowymiennego wody ma na celu usunięcie z niej związków (a dokładniej jonów) wapnia i magnezu, i polega na przepuszczeniu wody przez złoża żywic jonowymiennych - w trakcie przepływania wody zachodzi reakcja wymiany jonów wapnia i magnezu na jony sodu. Oczywiście w wyniku użytkowania złoże traci swoje właściwości ze względu na wyczerpanie się pojemności jonowymiennej, dlatego co określony czas jest wymagany proces regeneracji złoża, polegający na wymianie zgromadzonych jonów wapnia i magnezu na jony sodu, zawarte w solance służącej do regeneracji. Proces regeneracji odbywa się automatycznie, a wszystkie zanieczyszczenia odprowadzone są do kanalizacji ściekowej.
Korzyści z posiadania miękkiej wody:
- brak plam i osadów w kuchni i w łazience
- ochrona i wydłużenie żywotności urządzeń grzewczych
- świeżość dla ciała
- oszczędność energii dzięki uniknięciu strat przy ogrzewaniu wody.